• Ajankohtaista

 • Uutinen

  10.04.2015

  Unohtumaton Josef Krofta (1943 – 2015)

  Vuonna 1985 Suomessa juhlittiin laajalti ja perusteellisesti 150 vuotta täyttävää Vanhaa  Kalevalaa, ja useat teatterit ottivat juhlavuoden kunniaksi ohjelmistoonsa jonkin Kalevalan runoihin perustuvan näyttämösovituksen. Yksi näistä teattereista oli Teatteri Mukamas, joka oli perustettu Tampereella joitakin vuosia aikaisemmin. Mukamaksen Kalevala-sovituksen ohjasi tšekkiläinen Josef Krofta.

  Teatteri Mukamas etsi heti alusta alkaen aktiivisesti eurooppalaisia taiteellisia kontakteja ja löysi vuonna 1983 Josef Kroftan, joka tuolloin ohjasi Helsingissä H. C. Andersenin Lumikuningattaren. Kaksi vuotta myöhemmin Josef Krofta ilmestyi Tampereelle ja aloitti yhdessä Miloslav Klíman kanssa käsikirjoittamansa näytelmän Laulu Kalevalan sankareista harjoitukset. Ensi-ilta oli 14.8.1985.

  Juhlavuoden aikana näkemistäni Kalevala-sovituksista Klíman ja Kroftan tulkinta oli – näin uskallan väittää – ehdottomasti omaperäisin: kekseliäs, vanhoja esitysperinteitä rikkova, uudella tavalla mielikuvitusta kiihottava, maaginen. Vuonna 1986 Laulu Kalevalan sankareista vieraili Tšekkoslovakiassa, 19.6. Pilsenissä, 22.6. Hradec Královéssa ja 24.6. Prahassa.

  Kalevalaan tarttuessaan tekijät tunnustivat ottavansa tavanomaista suuremman taiteellisen riskin. Tämä käy ilmi teoksen esittelystä, jossa he kirjoittivat muun muassa: Jokainen kansalliseepos on epäilemättä kaikkein arvostetuin omassa maassaan, mutta ulkopuolinen, vieras, ennakkoluuloton ja perinteestä vapaa näkemys saattaa sekin olla mielenkiintoinen. Edellä oleva olkoon anteeksipyyntö siitä, että olemme uskaltaneet valita esityksemme aiheeksi Suomessa ilmeisesti pyhän ja loukkaamattoman Kalevalan.

  Miloslav Klíma ja Josef Krofta tulkitsivat Kalevalaa – kuten he itse kirjoittivat – moraalisena viestinä siitä, kuinka on tarpeen jännittää äärimmilleen kaikki inhimilliset voimavarat, jotta elämä ei olisi pelkästään siedettävä, vaan myös kaunis ja mielekäs. 

  Josef Kroftan ja Teatteri Mukamaksen taiteellinen yhteistyö jatkui kaksikymmentäviisi vuotta ja tuotti yhteensä viisi näytelmää. Viimeinen hänen ohjauksensa oli teatterin 30-vuotisjuhlanäytelmä Kuulento vuonna 2009. Tuolloin Josef Krofta ei terveydellisistä syistä voinut enää tulla Tampereelle, mistä johtuen näytelmä harjoiteltiin muutaman kesäviikon aikana Kansainvälisen Figuratiivisen Teatterin Instituutin (International Institute of Figurative Theatre) tiloissa Hradec Královéssa.

  Kenties aavistaen, että Kuulento jää hänen viimeiseksi ohjaustyökseen Mukamaksessa, Josef Krofta kirjoitti käsiohjelmaan: Nykyisin puhutaan paljon sukupolvien välisistä ongelmista. Siksi toivonkin, että kaikki mukamaslaiset ja heidän yleisönsä voisivat vielä pitkään tulevaisuudessa nauttia lastenteatterin arvokkaasta etuoikeudesta, epämuodollisesta ja  välittömästä sukupolvien välisestä kohtaamisesta, eri-ikäisten katsojien ja esiintyjien yhteisestä leikistä.

  Hyvä Josef, kiitämme Sinua kaikesta siitä, mitä meille vuosien varrella opetit. Ja ennen kaikkea: kiitos unohtumattomasta ystävyydestäsi.

  Kari Senius  Kuva 1: Josef Krofta 22.2.2015 Hradec Kralovessa. Kuva: Mansi Stycz.

  Kuva 2: Kuulento, Teatteri Mukamas, Tampere 2009 (ohjaus Josef Krofta, lavastus Jana Bačová Kroftová, ensi-ilta 20.9.2009) Kuva: FOTO Divadelni noviny, archive.


  JOSEF KROFTA (30.3.1943–18.3.2015), tšekkiläinen teatterimies ja pedagogi. Malé divadlon (České Budějovice) ohjaaja (1968–1971),  Divadlo Drakin (Hradec Králové) ohjaaja (1971–1980) ja taiteellinen johtaja (1981–1994), Prahan Esittävien Taiteiden Akatemian teatteritiedekunnan dosentti (1990–1994) ja professori (1994–2010). Vierailevana ohjaajana mm. Australiassa, Bulgariassa, Israelissa, Japanissa, Kanadassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa, konsultoivana professorina Norjassa ja Ranskassa.